De 3 mooiste steden van Vietnam

Inwoners met rieten punthoedjes, smalle straatjes afgeladen met scooters en dineren op plastic krukjes aan de straatkant. De steden van Vietnam zijn erg verschillend en bieden voor elk wat wils. Maak kennis met de bedrijvigheid van het Old Quarter in Hanoi, laat voordelig kleding maken in Hoi An en geniet van de kleurrijke skyline van Ho Chi Minh City. We hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet. Steden die je niet mag missen wanneer je in Vietnam bent. Zie ook: Rondreizen in Zuid-Oost Azië: Ontdek de 12 mooiste plekken!

Hallo Hanoi

Start je rondreis in het oude Franse koloniale centrum van Hanoi. Struin, eenmaal bijgekomen van de lange vlucht, door de smalle straatjes van het Old Quarter en zigzag tussen tientallen brommers door. Rust uit aan de oever van het stadsmeer waar de lokale bevolking Mahjong speelt. Ben je benieuwd naar de Vietnamese keuken? Ga samen met een gids op food-safari en kom langs lokale hotspots die je als reiziger zelf niet vindt. Proef vers gebakken loempia’s, typisch Vietnamees fruit zoals de ‘melkappel’ en dumplings. Handig; de gids vertelt je wat de prijzen zijn die de lokale bevolking betaalt en wat er van toeristen wordt gevraagd. Dit maakt het onderhandelen de volgende keer een stuk makkelijker. Genoeg gegeten? We streken neer op een krukje op het drukste kruispunt van het oude centrum en genoten van een lokaal gebrouwen biertje. We keken hier onze ogen uit! Ben jij gek op dit soort plekken? Bekijk dan ook zeker de reistips voor Indonesië.

Klassiek Hoi An

In het midden van Vietnam ligt de voormalige handelspost Hoi An. Dwaal door de kleurrijk versierde straatjes langs originele pakhuizen naar de rivier die door het stadje loopt. Op de rivier dobberen houten bootjes waar je ’s avonds romantisch kunt dineren. Niet voor niets wordt Hoi An ook wel het Venetië van Vietnam genoemd. Een leuke manier om de omgeving te verkennen vinden wij: op de fiets. Laat de verkeersdrukte achter je en zoef tussen de groene rijstvelden en moestuinen door waar je boeren op het land ziet werken. Heb je inmiddels trek gekregen? Fiets dan terug naar het centrum en bestel een Bahn Mi (Vietnamese sandwich) bij Madam Khanh. Dit oude vrouwtje (78!) maakt elk broodje met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. De ingrediënten zijn geheim, en bij de hygiëne moet je niet al te veel stil staan, maar wij vonden dit smullen geblazen! Hier vind je nog veel meer toffe bezienswaardigheden van Hoi An.

Skyline van het zuiden: Ho Chi Minh City

Wolkenkrabbers en hoofdwegen afgeladen met scooters en brommers kenmerken het straatbeeld in Ho Chi Minh City, misschien beter bekend als Saigon. Wandel door het bruisende hart van de stad langs hippe restaurants en zoek een weg tussen de tientallen scooters wanneer je een straat oversteekt. Tip; maak geen oogcontact met de bestuurder, je zult al gauw merken dat het verkeer zich handig om je heen manoeuvreert. Ho Chi Minh City is een handige uitvalsbasis om de Cu Chi tunnels te bezoeken; een kilometers lang tunnelstelsel waar de Vietnamezen zich schuil hielden voor de Amerikanen. We vonden dit een zeer indrukwekkend uitstapje.